澳大語言文化日又蒞啦!——珍愛母語,擁抱世界文化


日期:

2019年3月27日

時間:

13:00 - 16:00

地點:

E21A戶外廣場(面向圖書館) *

內容:

由澳門大學人文學院主辦,今年嘅「澳大語言文化日」繼續以「珍愛母語,擁抱世界文化」為主題,準備咗「語言文化美食嘉年華」、多國傳統文化匯演,仲有好多其他語言文化活動等你蒞參與。目的都係想保育母語、提倡語言文化嘅多樣性。而加網上報名仲會送你一份口味地道嘅厚蛋治添!

節目表

13:00 – 15:00
語言文化美食嘉年華 | E21A 戶外廣場

一系列各具特色嘅遊戲攤位俾你邊玩、邊食、邊體驗世界文化!同場仲有精彩表演、俾你表現母語或者你熟悉嘅語言嘅機會添。

13:30 – 14:30
粵語懶音逐個捉 | E21A-G040

你身邊有無「貧(朋)」友講嘢有懶音呢?懶音其實係一種誤讀現象,世界上唔同語言都會有懶音化,呢個工作坊同你講清讀楚。

英語配音演播室 | E21A-G039

呢個工作坊俾你現場體驗翻譯電影、電視劇嘅工作。

你說葡語嗎?我們來學點簡單的葡文吧! | E21A-G038

係澳門出世嘅你,又或者嚟到澳門讀書做嘢嘅你,係咪應該學番一兩句葡文傍傍身呢?

14:30 – 15:30/16:00
英語新聞寫作工作坊 | E21A-G040

以過程教學法提升你嘅英文新聞寫作技巧,例如點樣建立清晰嘅文章結構、採集相關資料、運用簡明嘅寫作風格等等。

“我是誰?”用日語說一說 | E21A-G039

通過對話嘅方式令你快速掌握點樣用日文打招呼、自我介紹、讀數字,最尾以日文自我介紹同抄牌結束。

葡語電影欣賞 | E21A-G036

兩出有關澳門同葡語國家嘅電影將會係黑盒劇場上映,分別係《土生葡人在澳門》同 《葡語國家生活百態》。

全日開放展覽
  • 葡語國家的起源 – 傳播的方式 | E21A 地面層
  • Vernissage 景觀畫: 霧裡看花,紗后探史| 歷史系 E21-2017

參加者會攞到至叻星、食到多地特式美食、學到唔同嘅語言文化、接觸到來自世界各地嘅澳大人!

即刻報名啦!

*如受天雨影響,場地或移至E21A人文學院學習空間。

 

以你嘅母語同文化為榮!

我哋招募緊以下嘅澳大人:

  1. 可以係活動當日展現你嘅民族服飾;
  2. 可以用中英文以外嘅語言唱《友誼萬歲 (Auld Lang Syne) 》;
  3. 又或者其他形式嘅文化表演

表演者報名連結

對象:

歡迎有興趣人士參與

查詢:

人文學院辦公室
林小姐
電郵: lisalam@um.edu.mo
電話: 8822 8910