世界指揮大師張培豫開講”莊子哲學與交響樂指揮的融合”
Renowned conductor Peiyu Chang lectures on “The Tao of Conducting”

3 May 2016

1

澳門大學主辦的“莊子哲學與交響樂指揮的融合”文化沙龍講座,邀請到著名指揮家張培豫教授擔任主講嘉賓,大談成長心路歷程及莊子於技與道的審美思想,並與澳大管弦樂團合演莫扎特第35號交響曲,擦出耀眼的音樂火花。

講座由澳大教育學院、人文學院、社會科學學院及學生事務部合辦。澳大人文學院院長靳洪剛教授致辭時表示,張培豫教授懷著成為女指揮家的夢想,憑著一股韌勁,從台灣小山村的鄉村女教師成長為享有世界聲譽的首位華人女指揮,這種不畏艱難,堅持追求夢想的精神值得讚揚與學習。

張培豫音樂造詣深厚,畢業於維也納國立音樂學院,後獲得奧地利國家指揮家及合唱指揮家雙碩士學位。1994年她榮獲美國探戈烏音樂節小澤征爾獎。1997年張培豫獲得巴黎市長頒贈的“紅寶石”勛章,成為獲此殊榮的首位中國人。專業的學院背景加上多年來在歐洲各大歌劇院的演出實踐,讓她領會到交響樂指揮中無處不在的東方道家哲學。她在北京大學向著名哲學家樓宇烈教授虛心求教,攻讀博士,研究老莊哲學與音樂的關係。張培豫從《莊子》中總結了技與道的關係:道不離技、技在道中、技近乎道。她崇尚“大巧若拙”的精神境界,強調在學習音樂的過程中應超越機心,見素抱樸。

及後張培豫與澳大管弦樂團演奏莫扎特第35號交響曲第二樂章、第三樂章,博得聽眾的陣陣喝彩。互動問答環節上,學生們紛紛表示對張培豫教授的崇敬之情,希望張教授能常來澳門,帶領指揮澳門管弦樂團、民樂團等。在場也有不少聽眾表示,能夠目睹張培豫現場指揮感到十分幸運,不枉此行。

Prof Peiyu Chang, a renowned conductor and the first Chinese female conductor to stand on the podium of Vienna’s Golden Hall, recently gave a lecture, titled ‘The Tao of Conducting’, at the University of Macau (UM). In the lecture, Chang shared her studies on Daoism and the connection between Daoist philosophies and conducting symphonic music. She also conducted the UM String Orchestra and the UM Symphonic Band which performed Mozart’s Symphony No 35.

It was the fourth lecture of the UM Cultural Saloon Lecture Series, and was co-organised by UM’s Faculty of Education, Faculty of Arts and Humanities, Faculty of Social Sciences, and Student Affairs Office.

For the full version, please refer to the Chinese version.