中文系博士生獲華文戲劇節優秀論文獎
Chinese PhD student receives Outstanding Paper Award at 10th Chinese Drama Festival

4 May 2016

1

澳大博士生獲第十屆華文戲劇節優秀論文獎(左二張麗鳳、左五朱壽桐)
UM PhD student Zhang Lifeng (2nd from left) and Department of Chinese Language and Literature Head Zhu Shoutong (5th from left) at the Tenth Chinese Drama Festival

澳門大學人文學院中國語言文學系博士研究生張麗鳳撰寫的論文《論莫言戲劇創作的意義》,於香港舉行的第十屆華文戲劇節學術研討會上得華文戲劇節論文評審委員會的一致讚譽,喜獲優秀論文獎。

研討會上,兩岸四地眾多學者就華文戲劇近年發展,對世界舞台經典劇碼的本土化和華文戲劇的多元化趨向進行深入的交流。此研討會共收到四地青年學者的論文30餘篇,優秀論文獎僅設四席,張麗鳳的論文斬獲其中一席殊為不易。

《論莫言戲劇創作的意義》是基於張麗鳳近年對澳大榮譽博士、諾貝爾文學獎得主莫言的學術研究和觀察。她認為小說中借用戲劇元素可增強小說的表現力和內在張力,而戲劇中融入小說手法有利於細節的刻畫和心理表現。該論文學術語言嚴謹、資料詳實,豐富了漢語新劇的學術研究內容,拓寬了漢語新劇跨文本研究的理論方法,體現了澳大中文系在促進學生學術提升方面成果。

由澳門華文戲劇學會組織的澳門代表團一行參與該戲劇節,成員包括澳門華文戲劇學會理事長沈榮根、澳大中文系主任朱壽桐教授、澳門華文戲劇學會副會長鄧曉炯、澳門戲劇拓荒者周樹利、《劇場·閱讀》季刊主編莫兆忠等。

A paper written by Zhang Lifeng, a PhD student from the Department of Chinese Language and Literature, Faculty of Arts and Humanities, University of Macau (UM), recently received an Outstanding Paper Award at the Tenth Chinese Drama Festival held in Hong Kong. This year’s festival received more than 30 submissions from young scholars from mainland China, Hong Kong, Macao, and Taiwan, and only four of them received the Outstanding Paper Award.

For the full version, please refer to the Chinese version.

Media Coverage 媒體報導