中文系教授施議對獲封“詩詞中國”最具影響力詩人
Professor Sze Yee-Tui elected among the most influential poets in China

19 Jan 2016

1 (1)

澳門大學人文學院中國語言文學系榮休教授施議對在2015“詩詞中國”最具影響力詩人評選中獲頒“公眾影響力大獎",以表揚他為傳統詩歌傳播作出重要的貢獻,肯定他在廣大讀者群眾中具有較高知名度、受到大眾喜愛的詩詞名家。

“詩詞中國”最具影響力詩人評選在中華書局召開,依據候選人對中國詩歌創作、研究與傳播的貢獻,結合大眾知名度,評選出讀者心目中最具影響力的詩人。賽事由中國社會科學院文學研究所研究員陶文鵬、中華詩詞研究院副院長楊志新、人民日報文藝部副主任李舫等擔任評委,最終全國有44人獲評選為最具影響力詩人。

施議對是中國社會科學院文學博士、中國社會科學院文學研究所原副研究員,曾師事夏承燾、吳世昌,專攻詞學,是澳門的“文化名流”,也是學生心目中親切的導師,主要著作有《詞與音樂關係研究》、《施議對詞學論集》、《施議對論學四種》、《當代詞綜》等30多部。

Sze Yee-Tui, an emeritus professor from the Department of Chinese Language and Literature, Faculty of Arts and Humanities, University of Macau (UM), has been elected as one of the 44 Most Influential Poets in China, in an activity organised by the Zhonghua Book Company.

Prof Sze also received the Public Influence Award for his contributions to the dissemination of traditional Chinese poetry.

Prof Sze holds a PhD degree in literature from the Chinese Academy of Social Sciences (CASS) and he is a former researcher at the CASS’ Institute of Literature. He has published more than 30 books, including the Study on the Relation between Ci Poetry and Music, Sze Yee-Tui’s Ci Poetry Collected Papers, and Selection of Contemporary Ci Poetry.

媒體報導 Media Coverage