中文系博士生獲世界新詩大賽優秀獎 PhD student of the Department of Chinese gets excellence award at international competition in modern Chinese poetry

26 Feb 2014

世界華文詩杯新詩大獎賽去年向全球漢語寫作者徵稿,共獲得逾千份來自中國內地、港澳台、亞洲以至歐美等世界各地的新詩作品。經過國際評委會兩個多月的匿名評選,最後僅一百名作者獲得本次大賽奬項殊榮。澳門大學人文學院博士生劉群偉憑藉她的詩歌《江山美人圖》榮獲優秀獎,也是本次大賽澳門區唯一的獲獎者。

第二屆“世界華文詩杯新詩大獎賽”由《世界華文詩報》與國際華文詩人協會共同舉辦,從一九九七年舉辦至今,是現今規模較大和影響較深遠的詩歌大獎賽,每年均吸引許多詩歌創作者投稿參與。

是次大賽獲得優秀奬項劉群偉,筆名荒林,是澳大人文學院博士生,現為北京首都師範大學副教授,師從澳大人文學院中文系主任朱壽桐教授。她的《江山美人圖》通過國際政治事件反思了政治與性別的關係,見證了詩歌可能與時代對話的能力。劉博士一直致力文學詩歌創作,曾多次出版詩歌及散文集,同時主編國內多本著名學術叢刊,是中國當代女性主義文學研究領域專家,作品更屢獲國內外多項奬項殊榮。

Liu Qunwei, a PhD student from the University of Macau (UM) Faculty of Arts and Humanities, earlier received an excellence award at an international competition in modern Chinese poetry. She is the only participant from Macao to win an award at the competition. This year the international panel of judges received over 1,000 submissions from around the world, and only 100 poems were awarded.